STOP FURTURILOR DIN BUZUNARE ŞI GENŢI!
NU le uşura treaba celor care fura din buzunare… NU lua sume mari de bani la tine! Când mergi la cumpărături, manevrează banii in interiorul genţii! NU „arăta” hoţilor câţi bani ai la tine! ŢINE portofelul într-un buzunar interior!
O secundă de neatenţie….si rămâi fără bani sau fără acte!
Apelează de urgenţă 112 !


STOP TÂLHĂRIILOR!
Ştiai că... TÂLHĂRIA este furtul săvărşit prin întrebuinţarea de violenţe şi ameninţări...si se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 18 ani?
ATENŢIE!!! Nu afişa ostentativ obiecte de valoare (telefoane, bijuterii), poţi rămâne fără ele! Dacă eşti atacat abandonează bunurile pentru a nu-ţi pune viaţa în pericol! Siguranţa poşetei să fie o preocupare permanentă pentru tine! Dacă eşti agresat, ţipă! Cineva va auzi şi îţi va sări în ajutor!
STOP TÂLHĂRIILOR LA CASE DE AMANET/ BĂNCI
Infractorii vizează locuri unde se manipulează sume mari de bani sau valori! O secundă de neatenţie din partea angajaţilor şi infracţiunea se poate produce!

ATENTIE!
Dacă lipseşti pentru puţin timp, asigură uşa de acces in magazin! Încearcă sa reţii unele semnalmente ale atacatorilor! Acest lucru poate ajuta poliţiştii la identificarea rapidă a acestora.

STOP FURTURILOR DIN LOCUINŢE! 

Un geam deschis….O uşă neasigurată…sunt „invitaţii” pentru hoţi! Spune NU vânzătorilor ambulanţi! Pot fi infractori care vizează locuinţa! Asigura ferestrele cu gratii daca locuieşti la parter sau la casa! Dacă pierzi cheia, schimbă imediat yala! Cere persoanelor necunoscute care suna la uşa ta, să se legitimeze! Evită să discuţi cu persoane necunoscute despre bunurile de valoare pe care le ai în locuinţă!

PROTEJEAZĂ-ŢI AUTOTURISMUL!

Nu lăsa la vedere, in interiorul maşinii, obiecte de valoare sau tentante (telefoane, borsete, genţi). Dotează-ti autoturismul cu un sistem de alarmă! Nu lăsa portiera neasigurata chiar daca părăseşti maşina câteva momente!
Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (jante, casetofoane, baterie, aparate antiradar) pentru a le recunoaşte uşor în cazul unui furt.


VIOLENŢA ÎN FAMILIE ESTE PEDEPSITĂ DE LEGE!
Nimeni nu are dreptul de a te abuza fizic, sexual sau emoţional! Dacă violenţa fizică s-a produs, mergi la Serviciul medico-legal în maxim 48 ore de la producerea agresiunii pentru constatarea acesteia şi eliberarea unui certificat medico-legal. Cu fiecare împăcare, violenţa va deveni tot mai mare! Copiii, prin simplul fapt că sunt martori la violenţă, vor fi afectaţi pe planul dezvoltării fizice si psihice.
Traumele suferite sunt adeseori ireversibile !


STOP VIOLENŢEI ÎN ŞCOALĂ!
Ştiai că... LOVIREA sau alte violenţe se pedepsesc cu închisoare sau cu amendă? Nu încerca să-ţi faci dreptate singur, mai ales cand esti amenintat! Nu lega prietenii cu persoane care au un comportament deviant! Nu imita actele lor de bravura si gândeşte-te la posibilele consecinţe
ale acţiunilor pe care le iniţiază!. Atenţie! Curiozitatea manifestată faţă de consumul de băuturi alcoolice si droguri se poate transforma în dependenţă si generează deseori un comportament agresiv si neplăcut.


STOP PORNOGRAFIEI INFANTILE PE INTERNET
INTERNETUL…deschide noi orizonturi pentru copii.
Dar RISCURILE?
Le conştientizăm?
NU îţi dezvălui identitatea pe internet!
NU posta poze personale sau de familie!
NU discuta cu străini pe Messenger!
Purtaţi discuţii cu copiii pe teme care ar putea fi tentante pe internet! Astfel, le potoliţi curiozităţile!
„Supravegheaţi” copiii când navighează pe internet!
Dacă s-a produs un abuz pe internet, accesaţi site-ul www. safernet.ro


INFORMEAZĂ-TE PENTRU A PROTEJA COPIII!
Întocmit a.s.a. Vintu Veronica

Fişiere ataşate