24 Mai 2023Sursa: IPJ NEAMT

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII- SIGURANȚA ONLINE

În cursul zilei de 23 mai, polițiști nemțeni au continuat maratonul de activități cu caracter preventiv din cadrul săptămânii “Prevenirii Criminalității”.

Astfel, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Dulcești au fost desfăşurate activități dedicate *siguranței online* la Școala gimnazială Carmen Sylva, din localitatea Cotu Vameș. 

Activitățile au avut drept scop creșterea gardului de conștientizare pentru accesarea în condiții de siguranță, dar și în mod responsabil a internetului.

Protejarea copiilor față de riscurile din mediul online va fi întotdeauna una dintre principalele priorități ale Poliției Române, copiii având nevoie de îndrumări în ceea ce privește modul de protejare online, ce comportament este adecvat față de ceilalți și ce comportament este acceptabil față de ei înșiși. 

O bună soluție în prevenirea riscurilor online este explicarea pericolelor la care cei mici se expun, dezvăluindu-și identitatea pe internet persoanelor necunoscute. O altă soluție de protejare a copiilor pe internet este combaterea conținutului ilegal și a comportamentului nociv online.

***

Totodată, la aceeași dată polițiștii din cadrul Compartimentului Analiză si Prevenire a Criminalității au desfășurat activități preventive în centrele comerciale, din Piatra-Neamț.

Polițiștii au purtat discuții cu cei prezenți, aducând în atenție tipurile de fraude informatice: phishing-ul prin email (este un mesaj electronic trimis către sute sau mii de destinatari, pretinzând a fi din partea unei surse legitime - prieten, instituție, magazine virtuale), phishing-ul prin telefon (este o modalitate prin care o persoană pretinde că sună din partea unei surse de încredere  cum ar fi banca, membru al familiei, autoritate și, apelând la tehnici de inginerie socială, solicită informații confidențiale cum sunt adresa, nume complet, datele parinților), fraudele pe platforme market place, metodele de racolare din sfera traficului de persoane. 

De asemenea, poliţiştii au prezentat și consecințele acestor fraude informatice, recomandările făcute fiind: să nu deschidă link-uri sau atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate, să nu comunice nimănui parolele de acces, date personale de identificare, orice alte informații de securitate, să utilizeze parole puternice.

Galerie foto