24 Decembrie 2023Sursa: IPJ NEAMȚ

PREVENIREA FRAUDELOR ON-LINE

La nivelul I.P.J. Neamț - Serviciul de Investigații Criminale sunt înregistrate numeroase sesizări, cu privire la infracțiuni de înșelăciune în mediul online, prin folosirea, de către autori, a imaginii și/sau numelor unor persoane cunoscute, influenceri, vedete sau societăți/unități bancare din România, pentru a-i atrage pe oameni sã investească în acțiuni sau fonduri de investiții false.

Astfel, după promovarea în mediul online, a unor investiții în afaceri, acțiuni la burse de valori, criptomonede, etc., care ar fi girate de persoanele cunoscute/instituțiile bancare, investiții care promit îmbogățire rapidă, într-un timp foarte scurt, persoanele vătămate sunt determinate să alimenteze prin transfer bancar, sau să transfere direct criptomonede în conturi/adrese controlate/deținute de către bănuiți.

Dacă investițiile inițiale sunt relativ mici (sume cuprinse între 200-250 euro), ulterior se realizează contactul, de către persoane care se recomandă a fi consilieri financiari/brokeri, care le promit profituri consistente în măsura în care investițiile efectuate vor fi mai mari.

În cele mai multe cazuri, persoanele vătămate sunt convinse să instaleze pe dispozitivele utilizate (telefon mobil, laptop, etc) aplicații de control la distanță (anydesk, teamviewer, etc) prin intermediul cărora sunt instruite să-și creeze conturi pe diferite platforme de tranzacționare a criptomonedelor.

În unele cazuri, sumele de bani, respectiv monedele virtuale, sunt apoi transferate prin folosirea datelor de autentificare, fără acordul persoanelor vătămate.

În scopul prevenirii/combaterii acestui fenomen, polițiștii nemțeni vă recomandă:

‼️Atenție la platformele de investiții care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt!

‼️Înainte de a lua decizia de a investi, cercetați cu atentie platforma, verificati feedback-ul altor investitori și consultați-vă cu un specialist în domeniu.

‼️Plasați sumele de bani în fonduri de investiții autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, și care prezintă informații reale referitoare la activele financiare investiționale.

‼️Informați-vă cât mai bine despre produsele financiare în care investiți, fiți vigilenți și sesizați orice suspiciune în legătură cu ofertele de investiții, identitatea persoanelor care fac astfel de oferte sau tranzacțiile efectuate.

‼️ NU furnizați NIMĂNUI datele de identificare ale cardurilor bancare sau cele de conectare în aplicațiile de Internet Banking!

‼️ NU instalați/oferiți acces la dispozitivul dumneavoastră mobil prin aplicații de control la distanță unor persoane necunoscute!

‼️ NU transmiteți date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primite prin e-mail sau aplicații de mesagerie!

‼️ NU vă logați în aplicația de Internet/Mobile Banking prin accesarea de linkuri primite prin SMS sau e-mail !

!! NU te lăsa păcălit de oferte de job-uri online bazate pe acordarea de ”like-uri” pe platforme de socializare sau aplicații de interacțiune  în mediul online care îți solicită să plătești diverse sume de bani, urmând ca in viitor să îi primești înapoi sub formă de comision, dobândă, câștig, etc.