09 Iunie 2024Sursa: IPJ NEAMȚ

INFORMARE DE PRESĂ

Până la ora 15:00, la nivelul judeţului Neamț nu s-au înregistrat incidente deosebite de ordine publică, care să afecteze desfășurarea procesului electoral.

De la debutul procesului de votare au fost semnalate 15 incidente în context electoral, două dintre acestea nefiind confirmate.

Efectivele MAI au intervenit operativ, fiind luate măsurile prevăzute de lege.

Până la ora 15:00, polițiștii au aplicat 11 sancțiuni contravenționale: 5 amenzi în valoare de 2.100 de lei și 6 avertismente.

Totodată, s-au întocmit două  dosare penale cu privire la posibile infracțiuni electorale.

***

La data de 9 iunie a.c.,  polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-au sesizat din oficiu, cu privire la o posibilă infracțiune electorală.

În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, în timpul distriburii buletinelor de vot către un alegător, din localitatea Poiana Teiului, a fost identificat un exemplar care avea deja aplicată ștampila pe unul dintre candidați.

Președintele secției de votare a retras buletinul de vot, incidentul fiind raportat Biroului Electoral Județean.

În cauză polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunii de fraudă de vot în forma tentativei.

***

În cursul zilei de astăzi, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Neamț, împreună cu poliţişti ai formaţiunilor rutiere și de ordine publică desfăşoară o amplă acțiune, pe drumurile publice din județ, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, context în care se verifică inclusiv modul în care se efectuează transportul public de persoane.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, poliţiştii urmăresc depistarea șoferilor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, combaterea vitezei excesive, iar în cazul transportului public de persoane efectuate cu autovehicule având mai mult de 9 locuri se urmărește respectarea normelor care reglementează activitatea de transport.

Până la această oră, polițiștii au efectuat verificări ale 134 de autovehicule, 66 dintre acestea efectuând transport de persoane. Pentru neregulile constatate până în prezent, au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale, 24 dintre acestea pentru conducători auto care efectuau transport de persoane.

Un conducător auto a fost depistat de polițiști conducând sub influența băuturilor alcoolice. Pe timpul desfășurării activităților nu au fost constatate infracțiuni în context electoral.

Polițiștii vor acționa pe drumurile din județul Neamț pe tot parcursul zilei.

Vă recomandăm să abordați o conduită preventivă în trafic și să respectați normele rutiere!

Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN NEAMȚ