03 Februarie 2023Sursa: IPJ Neamț

BULETIN DE PRESĂ 3 FEBRUARIE

Acțiune desfășurată de polițiștii rutieri pentru combaterea abaterilor săvârșite de bicicliști și a parcărilor și staționărilor neregulamentare

La data de 02 februarie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, au acționat, pe drumurile publice din județul Neamț, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliști.

În cadrul activităților, pentru abaterile săvârșite de către  bicicliști, polițiștii rutieri au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale, 31 de conducători auto fiind sancționați pentru opririle și staționările neregulamentare.

Totodată, polițiștii au reținut pentru abaterile constatate, 14 permise de conducere.

De asemenea, polițiștii le-au explicat bicicliștilor principalele cauze generatoare de accidente rutiere și le-au expus acestora consecințele negative ale nerespectării regulilor de circulație, în vederea conștientizării riscurilor la care se expun atunci când se deplasează pe drumurile publice și nu le respectă.

Totodată, polițiștii le-au reamintit bicicliștilor câteva reguli de circulație :

– bicicliștilor le este interzis să circule fără a ține cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, ori fără a menține contactul ambelor roți cu solul;

– de asemenea, este interzisă circulația cu bicicleta atunci când conducătorul acesteia se află sub influența băuturilor alcoolice;

– transportul unei alte personae pe bicicletă este interzis, cu excepţia situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane; copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special, sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Surprins în trafic circulând fără card tahograf

La data de 2 februarie a.c., în jurul orei 09:00,  polițiști din cadrul Biroului Rutier Piatra-Neamț au oprit pentru control un ansamblu de vehicule,  condus de către un tânăr de 27 de ani, din județul Brașov, care circula pe Drumul Județean 156 A,  în localitatea Borlești.

Cu ocazia controlului efectuat asupra aparatului tahograf, s-a constatat că acesta a condus ansamblul de vehicule fără a utiliza cartela tahograf.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform O.G. nr. 37/2007  privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, cu amendă în valoare totală de 6.000 de lei, fiind dispusă imobilizarea vehiculului în cauză.

În cursul aceleiași zile, în jurul orei 10:00, polițiștii Serviciului Rutier Neamț, au depistat același ansamblu de vehicule, care circula pe Drumul Național 15, în localitatea Săvinești, fără a respecta măsura imobilizării dispusă, pentru vehiculul în cauză.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform H.G. nr. 69/2012  pentru efectuarea transportului rutier cu un vehicul rutier pentru care s-a dispus măsura imobilizării conform prevederilor legale în vigoare, cu amendă în valoare totală de 9.000 de lei.

Mandat pus în executare de polițiști

La data de 2 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au pus în executare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis pe numele unui bărbat, de 37 de ani, din județul Galați.

Cel în cauză a fost condamnat de Judecătoria Galați la o pedeapsă privativă de libertate de un an și 8 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul neînmatriculat , cu numere false și fără permis de conducere.

Polițiștii, au depistat persoana în cauză pe raza localității Ceahlău, aceasta fiind condusă la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei.

Galerie foto