27 Septembrie 2023Sursa: IPJ NEAMȚ

BULETIN DE PRESĂ 27 SEPTEMBRIE

Update/Bănuit de tâlhărie calificată, reținut de polițiști

La data de 26 septembrie a.c., tânărul de 23 de ani a fost prezentat instanței de judecată, față de acesta fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

Reamintim că, la data de 23 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț au fost sesizați, prin apel 112, de către un minor în vârstă de 15 ani, din Piatra-Neamț, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, la aceeași dată, în jurul orei 13:30, pe când persoana vătămată se afla pe o bancă, în fața unui imobil din Piatra-Neamț, pe fondul amenințărilor cu acte de violență, ar fi fost deposedat de suma de 50 de lei.

Polițiștii de investigații criminale au identificat și depistat persoana bănuită de comiterea faptei, un tânăr în vârstă de 23 de ani, din Piatra-Neamț.

Acesta a fost condus la sediul unității de poliție pentru audieri iar în urma administrării materialului probator a fost reținut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.

 

Depistat în flagrant de polițiști

La data de 26 septembrie a.c., în jurul orei 17:20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe bulevardul Dacia, au procedat la oprirea în trafic a unui autoturism condus de un tânăr de 20 de ani, din Piatra-Neamț.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul din dotare, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor interzise.

Menționăm că aceasta nu prezintă probă în dosarul penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Update/Bănuit de furt calificat, reținut de polițiști

La data de 26 septembrie a.c., bărbatul de 48 de ani a fost prezentat instanței de judecată, față de acesta fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

În fapt, la data de 22 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Dulcești au fost sesizați, de către o femeie în vârstă de 58 ani, din Văleni, cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns în imobilul fiului ei și au sustras mai multe bunuri.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, la data de 19 septembrie a.c., în jurul orei 22:30, persoane necunoscute ar fi pătruns fără drept în curtea unui imobil din localitatea Văleni, iar prin forțarea unei ferestre ar fi pătruns în interiorul acestuia, de unde ar fi sustras o sumă de bani, mai multe bijuterii, un ceas, un telefon mobil, un saxofon și alte bunuri, cauzând un prejudiciu reclamat de 125.000 lei.

La data de 25 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Dulcești, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman și cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale Neamț au efectuat o percheziție domiciliară, la imobilul unui bărbat de 48 de ani, din localitatea Văleni, bănuit de comiterea faptei, fiind identificate mai multe dintre bunurile sustrase la data de 19 septembrie a.c..

Aproximativ 70% din prejudiciul produs a fost recuperat de polițiști și predat persoanei vătămate.

În urma administrării materialului probator, bărbatul în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

 

Cercetați pentru amenințare și tentativă de înșelăciune

La data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț au fost sesizați de către un bărbat de 63 de ani, din aceeași localitate, cu privire la faptul că în timp ce se afla în parcarea unui supermarket, din Piatra-Neamț, a fost amenințat cu acte de violență de o altă persoană.

În temeiul sesizării, patrula de ordine și siguranță publică a procedat la interceptarea în trafic a autoturismului în care se aflau persoanele bănuite de comiterea faptei, acestea fiind conduse la sediul Poliției municipiului Piatra-Neamț, în vederea stabilirii situației de fapt.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, pe când persoana vătămată se afla în incinta unui supermarket din Piatra-Neamț ar fi fost abordat, de către o tânără de 20 de ani, din Ialomița, care ar fi pretins că este o persoană cu dizabilități, solicitându-i să facă o donație, pentru o asociație pe care o reprezenta.

În urma refuzului persoanei vătămate de a dona o sumă de bani, între cei doi a avut loc un conflict verbal spontan, între cei doi intervenind un tânăr de 19 ani, din Ialomița, care i-ar fi adresat acestuia amenințări cu acte de violență.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare  și tentativă de înșelăciune, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tutros împrejurărilor comiterii acestor infracțiuni.

***

Pentru a preveni producerea infracțiunilor de înșelăciune, prin această metodă, polițiștii vă recomandă:

Întrebați persoana care vă solicită donații despre organizație și despre scopul acesteia. Cereți numele complet al organizației, adresa, numărul de telefon și alte informații de contact.

O organizație de caritate legitimă va avea documente oficiale și va fi înregistrată ca organizație non-profit sau caritabilă. Puteți verifica acest lucru online.

Nu dezvăluiți informații personale.

Persoanele în cauză pot folosi tactici de presiune emoțională pentru a vă determina să donați. Luați-vă timp să luați o decizie informată și nu vă simțiți obligați să donați imediat.

Dacă sunteți interesat să donați, cereți informații de contact, inclusiv nume, număr de telefon și adresă a persoanei sau organizației care vă solicită donația. Spuneți-le că veți lua legătura mai târziu după ce vă documentați.

Amintiți-vă că este important să fiți precaut și să verificați cu atenție înainte de a face o donație. Există multe organizații caritabile legitime, care fac o muncă valoroasă, dar este important să vă asigurați că donațiile dumneavoastră ajung în locurile potrivite.