25 Februarie 2023Sursa: IPJ Neamț

BULETIN DE PRESĂ 25 FEBRUARIE

Update/Bănuit de violare de domiciliu, amenințare și distrugere, reținut de polițiști

La data de 24 februarie a.c., bărbatul de 46 de ani a fost prezentat instanței de judecată, față de acesta fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

În fapt, la data de 23 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Borleși au fost sesizați, de către un bărbat de 67 de ani, din Rediu, cu privire la faptul că, are un conflict cu o altă persoană.

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, la data de 23 februarie a.c., în jurul orei 18:30, pe fondul consumului de alcool, un bărbat de 46 de ani, din Cândești, ar fi pătruns fără drept în curtea imobilului bărbatului de 67 de ani, având asupra sa o bâtă din lemn, adresând amenințări cu acte de violență, de natură a induce o stare de temere, atât bărbatului cât și soției acestuia, în vârstă de 62 de ani.

Ulterior, acesta folosindu-se de bâta din lemn, ar fi produs distrugeri verandei imobilului celor două persoane.

În continuare, în jurul orei 19:30, bărbatul de 46 de ani, ar fi pătrund fără drept în curtea unui alt imobil, aparținând unui femei de 59 de ani, adresându-i acesteia amenințări cu acte de violență, de natură a induce o stare de temere.

După ce a părăsit imobilul anterior menționat, bărbatul folosindu-se de obiectul din lemn ar fi provocat distrugeri unui număr de două autoturisme, unul aparținând femeii de 59 de ani, altul soțului acesteia, de 65 de ani.

În baza probatoriului administrat, față de bărbatul de 46 de ani a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de violare de domiciliu, amenințare și distrugere.

Update/Reținut pentru încălcarea ordinului de protecție

La data de 24 februarie a.c., bărbatul de 42 de ani a fost prezentat instanței de judecată, față de acesta fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

Reamintim că, la data de 23 februarie a.c., poliţiştii Secţiei de Poliție Rurală Bicaz au reținut pentru 24 de ore, un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din Bicaz Chei, pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu. Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita.

La data de 23 februarie a.c., în jurul orei 19:00, bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a încălcat ordinul de protecție provizoiu, emis de polițiști la aceeași data, în jurul orei 14:00, prin care i se interzicea să se apropie la mai puțin de 50 de metri de soția lui, revenind la locuința comună, din localitatea Bicaz-Chei.

Având în vedere cele constatate, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Harghita.

Update/Bănuit de furt calificat, reținut de polițiști

La data de 24 februarie a.c., bărbatul de 49 de ani a fost prezentat instanței de judecată, față de acesta fiind dispusă măsura controlului judiciar.

În fapt, la data de 15 februarie a.c., în jurul orei 11:00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către un bărbat de 72 de ani, din Roman, cu privire la faptul că, un imobil al unui vecin a fost spart.

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, în perioada 13-15 februrarie a.c., autori necunoscuți, ar fi pătruns prin efracție, în imobilul unei femei de 49 de ani, din județul Iași, de unde ar fi sustras mai multe elemente ale instalației sanitare, urmând ca valoare prejudiciului să fie comunicată de persoana vătămată.

La data de 23 februarie a.c., polițiștii au identificat și depistat persoana bănuită de comiterea faptei, un bărbat de 48 de ani, din județul Iași.

În baza probatoriului administrat, față de bărbatul de 49 de ani a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Update/Bănuit de tentativă de viol și furt calificat, identificat și reținut de polițiști

La data de 24 februarie a.c., bărbatul de 41 de ani a fost prezentat instanței de judecată, față de acesta fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

La data de 23 februarie a.c., polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani au reţinut, pentru 24 de ore, un bărbat, de 41 de ani, din Sagna, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de viol și furt calificat.

În fapt, acesta este bănuit că la data de 22 februarie  a.c., în jurul orei 21:30, ar fi pătruns prin efracție, într-un imobil din localitatea Botești, unde prin exercitarea de acte de constrângere, ar fi încercat să întreţină raporturi sexuale cu o femeie de 60 de ani, aceasta opunându-se.

Totodată, la momentul părăsirii imobilului, bărbatul de 41 de ani ar fi sustras un telefon mobil, aparținând persoanei vătămate.

În investigațiile desfășurate de polițiști a fost folosit și câinele de urmă Oscar, polițiștii reușind identificarea persoanei bănuite de comiterea faptei.

La data de 23 februarie a.c., bărbatul a fost condus la audieri, iar în urma probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă de viol și furt calificat, fiind introdus în centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.

Depistat în flagrant de polițiști conducând sub influența alcoolului

La data de 24 februarie a.c., în jurul orei 15:10, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț au oprit in trafic, pe strada Preot Mihăilescu, în localitatea Girov, un autoturism, condus de un bărbat de 48 de ani, din aceeași localitate.

Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de 0,57  mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit dosar penal, continuând cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Reținut pentru încălcarea ordinului de protecție

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii Secţiei de Poliție Rurală Săvinești au fost sesizați prin apel 112, de către un tânăr, în vârstă de 29 de ani, din Dochia, care a sesizat faptul că nu va respecta măsurile dispuse în ordinul de protecţie, pe care instanţa de judecată l-a emis împotriva sa, şi se va întoarce la domiciliul bunicii sale.

Polițiștii s-au deplasat la locul sesizării, tânărul în cauză, fiind depistat lângă imobilul bunicii sale.

Din cercetări a rezultat că, la data de 20 februarie a.c., deoarece persoana în cauză a exercitat acte de violență împotriva bunicii sale, în vârstă de 89 de ani, din localitatea Dochia, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săvinești au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, fiind emis un ordin de protecție provizoriu, persoana în cauză fiind evacuată din imobilul bunicii sale.

La data de 23 februarie a.c., Judecătoria Piatra-Neamț a emis un ordin de protecție, împotriva tânărului de 29 de ani, acesta fiind adus la cunoștința persoanei în cauză.

Având în vedere cele constatate, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Harghita.

Acțiuni preventive în unitățile de învățământ din municipiul Roman

În perioada 17-24 februarie a.c., polițiștii de proximitate din cadrul Poliției municipiului Roman, au desfășurat mai multe activități în unitățile de învățământ, pentru prevenirea violenței în scoli, fenomenelor de absenteism/abandon școlar, delincvența juvenilă, dar și pe linie de educație rutieră.

Astfel, la data de 17 februarie a.c., polițiștii au desfășurat activități informativ-preventive pe linia  prevenirii și combaterii violenței în școli, la Școala Gimnazială "Roman Mușat", din municipiul Roman.

Discuțiile interactive au avut ca scop prevenirea faptelor antisociale în rândul elevilor, reducerea actelor de violență prin conștientizarea implicațiilor acestui fenomen, sub aspect juridic, social și emoțional.

Polițiștii au prezentat noțiunile generale ale fenomenului de tip bullying, care sunt modalitățile de intervenție și combatere, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice și importanța dezvoltării abilităților non-violente de gestionare a conflictelor.

La data de 23 februarie, polițiștii au desfășurat activități de prevenire a delincvenței juvenile și a infracțiunilor contra patrimoniului, activități care s-au desfășurat în cadrul Complexului de servicii "Familia mea", din municipiul Roman.

Cei prezenți au ascultat cu interes explicațiile și recomandările polițiștilor și au participat interactiv la discuții.

Scopul polițiștilor, prin astfel de activități este acela de a fi alături de elevi, de a-i ghida și învăța cum să fie responsabili în vederea adoptării unei bune conduite în societate.

De asemenea, la data de 24 februarie a.c., polițiști au desfășurat activități informativ-preventive, la Școala Primară "Mușatinii" și la Grădinița "Episcop Melchisedec", din municipiul Roman.

În cadrul discuțiilor au fost atinse subiecte precum abuzul fizic și emoțional asupra minorilor, precum și metodele de prevenire ale acestuia.

Elevii au identificat împreună cu polițiștii factorii favorizanți și măsurile de prevenire pe care ar trebui să le aibă în vedere pentru a nu ajunge în postura de victimă.

Totodată, polițiștii le-au prezentat elevilor regulile de circulație și importanța abordării unei conduite corecte ca pietoni, pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere.

Prevenirea delincvenței juvenile, abandonul școlar și absenteismul de la orele de curs reprezintă priorități pentru polițiștii, context în care, astfel de activitati se vor desfășura și în perioada următoare.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:

- Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente sau conflictuale!

- Dacă sunteți victima comportamentului violent din partea unor colegi sau a altor persoane din anturaj, anunțați profesorii, părinții sau poliția, pentru a fi ajutați!

- Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

Aceste întâlniri urmăresc încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial.

Galerie foto