25 Aprilie 2023Sursa: IPJ NEAMȚ

BULETIN DE PRESĂ 25 APRILIE

SPEED MARATHON- acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere

160 de permise de conducere suspendate și peste 650 de sancțiuni aplicate celor care au încălcat regulile de circulație, privind regimul legal de viteză.

https://youtu.be/04Wi_iz4nKE

În perioada 17-23 aprilie a.c., structurile rutiere din județul Neamț au desfășurat acțiunea ”SPEED”, pentru combaterea tuturor cauzelor generatoare de accidente rutiere, cu accent pe respectarea legislației privind regimul legal de viteză.

La activitățile desfășurate au participat polițiști din cadrul structurilor de poliție rutieră și ordine publică, cu atribuții pe linie de poliție rutieră.

Astfel, în cadrul activităților, polițiștii au verificat peste 900 de vehicule, 653 de conducători auto fiind depistați încălcând regimul legal de viteză.

Dintre aceștia 145 au depășit regimul legal de viteză cu peste 50 km/oră și 15 conducători auto au fost depistați cu o viteză cu peste 70 km/oră față de limita legală.

La nivel județean, viteza rămâne în topul cauzelor generatoare de accidente rutiere mortale, cele 160 de permise reținute de polițiști, în cele 7 zile de acțiune, fiind un exemplu concludent de AȘA NU.

***

De asemenea, la data de 23 aprilie, în intervalul orar 16:00-19:00, polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea celorlalte cauze generatoare de accidente rutiere, pe sectorul de drum DN2-E85.

Pe timpul desfășurării acțiunii, polițiștii au depistat 16 conducători auto care au încălcat legislația rutieră, dintre care 15 nu au respectat regimul legal de viteză, fiind reținute 3 permise de conducere.

Politiștii rutieri vor continua să acționeze în permanență, pentru siguranța traficului rutier în tot județul.

 

Câini periculoși deținuți fără îndeplinirea condițiilor legale

În perioada 19-23 aprilie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Neamț au desfășurat o acțiune, în localitățile Pângărați, Alexandru cel Bun, Tarcău și Bicaz, pentru verificarea modului de respectare a legislației privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Acțiunea a avut drept scop informare și instruirea deținătorilor de câini, care fac parte din categoria raselor de câini periculoși sau agresivi, cu privire la obligațiile ce trebuie îndeplinite de deținătorii acestora conform O.U.G. 55/2002, privind înregistrarea și declararea acestora la Asociațiile Chinologice și la sediul structurii de poliție, pe raza căreia se află imobilul unde este deținut câinele.

Totodată polițiștii au verificat aplicarea normelor sanitar veterinare și de zooigienă privind adăpostirea, hrănire, îngrijirea, reporducția, exploatarea și bunăstarea animalelor, conform Legii 205/2004.

În urma verificărilor efectuate, pentru neregulile constatate au fost aplicate 13 de sancțiuni contravenționale.

 

Activități desfășurate de polițiștii nemțeni pentru prevenirea bullying-ului în școli

La data de 24 aprilie a.c., polițiști din cadrul Compartimentului de Prevenire și Analiză a Criminalității Neamț au desfășurat activități preventive la Școala Gimnazială nr. 2, din municipiul Piatra-Neamț.

Prin discuţii interactive și exemple de situaţii concrete, poliţiştii au dorit să convingă elevii că atitudinea face de cele mai multe ori diferenţa, iar o reacție non-violentă de rezolvare a confliectelor este foarte importantă.

Dacă ai fost victima bullying-ului nu trebuie să te confrunți singur cu asta. Spune cuiva în care ai încredere! Această persoană poate să fie un prieten, consilierul școlar, părinții, polițistul, un profesor.

Comportamentul de tip bullying îmbracă mai multe forme:

forme verbale ale comportamentului de tip bullying: tachinarea, jignirea (bullying direct) și bârfirea (bullying indirect);

forme fizice ale comportamentului de tip bullying: lovirea, îmbrâncirea, distrugerea sau furtul obiectelor personale (bullying direct) și convingerea unui prieten să atace pe cineva în locul tău (bullying indirect);

forme socio-emoționale ale comportamentului de tip bullying: amenințarea, gesturi obscene (bullying direct) și excluderea altora dintr-un grup, manipularea prietenilor (bullying indirect).

Totodată, polițiștii de prevenire, împreună cu polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Neamț și conductorii canini din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț au prezentat celor mici tehnica din dotare, exerciții demonstrative cu partenerii canini și au discutat despre conduita rutieră, pe care micuții pietoni o pot adopa, astfel încât să nu fie implicați în evenimente nedorite.

Activități pentru prevenirea violenței în școli vor continua și în perioada următoare.

 

Material lemnos și ansamblu de vehicule indisponibilizate de polițiști

La data de 23aprilie a.c., în jurul orei 15:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au oprit, pe DN 17B, în localitatea Poiana-Teiului, un ansamblu de vehicule, condus de un bărbat de 53 de ani, din județul Suceava, care transporta cantitatea de 46,38 m.c. material lemnos, respectiv cherestea.

Deoarece exista nereguli la documentația ce însoțea transportul de material lemnos și suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportat, ansamblul de vehicule a fost însoțit la Ocolul Silvic Poiana-Teiului, unde împreună cu organele silvice și polițiștii Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, din cadrul Serviciului de Ordine Publică Neamț s-a procedat la inventarierea materialului lemnos transportat, rezultând un volum total de 51,36 m.c. material lemnos.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transportul cu orice mijloc de transport a materialelor lemnoase în volum de peste 10 metri cubi neînsoțite de documente specifice de transport.

Totodată, s-a procedat la indisponibilizarea volumului de 51,36 m.c. cherestea precum și a ansamblului de vehicule, în valoare de aproximativ 70.000 de euro.

Galerie foto