20 Iulie 2023Sursa: IPJ NEAMȚ

BULETIN DE PRESĂ 20 IULIE

Update/Bănuit de furt calificat, reținut de polițiști

La data de 19 iulie a.c., persoana în cauză a fost prezentată instanței de judecată, față de aceasta fiind dispusă măsura arestului preventiv.

În fapt, la data de 09 iulie a.c., în jurul orei 15:30, polițiștii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra-Neamţ, a fost sesizat de către o femeie de 56 de ani, din Piatra-Neamț, cu privire la faptul că din locuința proprietate personală i-a fost sustrasă o sumă de bani.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, la data de 09 iulie a.c., în intervalul orar 04:30-09:00, persoane necunoscute, profitând de faptul că uşa a fost descuiată, ar fi pătruns în locuinţa acesteia, iar dintr-un dulap i-ar fi sustras suma de 16.000 de lei.

Polițiștii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Bicaz.

La data de 18 iulie a.c., acesta a fost depistat de un echipaj al Serviciului Rutier Neamţ, pe raza localității Pângăraţi, fiind condus la sediul Poliţiei municipiului Piatra-Neamţ pentru audiere.

În urma probatoriului administrat, față de persoana în cauză a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, tânărul fiind cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

 

Acțiuni cu efective mărite în Săbăoani și Ștefan cel Mare

La data de 19 iulie a.c., în interval orar 10:00-12:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Săbăoani, împreună cu polițiștii Biroului Rutier Roman au acționat privind prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor cu violență, prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere siguranței traficului rutier, pe raza Secției de Politie Rurală Săbăoani.

Pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 14 sancțiuni contravenționale, fiind legitimate peste 40 de persoane și verificate peste 30 de autovehicule. Totodată, conducătorii auto au fost testați alcoolscopic.

***

La aceeași dată, în intervalul orar 19:00-21:00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman, alături de jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț au acționat în municipiul Roman, în zona barurilor , cluburilor, sălilor de joc şi în alte zone cu potențial criminogen în vederea prevenirii şi combaterii faptelor antisociale comise cu violenţă.

Polițiștii au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 5.060 lei.

***

La data de 19 iulie a.c., în intervalul orar 16:00-22:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ștefan cel Mare, cei ai Serviciului Rutier Neamț au acționat pentru prevenirea şi combaterea unor situaţii de risc, în vederea menţinerii unui climat de ordine şi siguranţă publică pe raza secției de poliție.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au aplicat 28 de sancțiuni contravenționale, 24 dintre acestea la O.U.G. 195/2002 și 4 la Legea 61/1991.

Totodată, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Neamț și reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog au desfășurat activități de informare,  pentru aducerea la cunoștința cetățenilor depre înăsprirea modului în care sunt aplicate pedepsele în cazul accidentelor mortale, provocate de șoferii aflați sub influența alcoolului, a drogurilor sau care conduc fără permis.

Astfel, polițiștii au transmis informații, șoferilor aflați în trafic pe raza Secției de Poliție Rurală Ștefan cel Mare, despre modificările legislative care prevăd că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau stupefiantelor și care provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, nu vor mai fi condamnați cu suspendare.

Reamintim că, la data de 10 iulie a.c., a fost publicată în Monitorul Oficial legea numărul 213/2023. Această lege, aduce modificări, printre altele, la art. 91 din Legea nr. 286/2009 - Codul Penal, și introduce un nou aliniat: ,,3 ind. 1-  nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.

Consumul de alcool/substanţe psihoactive este interzis conducătorilor auto, și crește probabilitatea implicării în evenimente rutiere, prin afectarea echilibrului, vitezei de reacție, capacității de coordonare a mișcărilor, felului în care se orientează în spațiu sau modului în care apreciază distanța sau viteza.

Conform reglementărilor Codului Rutier, toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii accidentelor, a pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești.

 

Activități preventive în campusul ,,Micii misionari,,

La data de 19 iulie a.c., polițiștii Secției de Poliție Săbăoani au avut o misiune extrem de importantă. Aceștia, înarmați cu zâmbete și sfaturi utile au fost invitații speciali a celor 150 de copii aflați în campusul ,,Micii misionari,, la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului,, din localitatea Nisiporești.

Este vacanță și copiii obișnuiesc să petreacă mai mult timp împreună, fără grija temelor sau a activităților școlare, astfel că polițiștii au profitat de acest cadru mai puțin formal, vorbind cu cei mici despre siguranța lor, în calitate de pietoni și despre felul în care un comportament civilizat, unii față de alții, are la bază reguli de conduită și intenții bune.

A fi prieten înseamnă să îi ajuți și să îi încurajezi pe cei dragi! Fiți prietenoși pentru o copilărie cât mai frumoasă! au fost câteva dintre mesajele adresate de polițiști copiilor.

 

Cercetat pentru infracțiuni rutiere

La data de 19 iulie a.c., în jurul orei 23:50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Borlești au efectuat semnal regulamentar de oprire al unui moped ce se deplasa din direcția sat Piatra Șoimului, către satul Poieni.

Deoarece conducătorul mopedului nu s-a conformat semnalului luminos și acustic al polițiștilor, aceștia au pornit în urmărirea acestuia.

Pe DC 127, în localitatea Piatra Șoimului cele două persoane au abandonat vehiculul și s-au deplasat pedestru, polițiștii reușind identificarea și depistarea acestora.

Conducătorul mopedului, un minor de 15 ani, din Piatra Șoimului și pasagerul în vârstă de 16 ani, din aceeași localitate au fost conduși la sediul poliției pentru audieri.

În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat că vehiculul în cauză nu era înregistrat în circulație, conform reglementărilor în vigoare și nu prezenta plăcută cu serie de identificare.

În cauză polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere.

Galerie foto