19 Iunie 2023Sursa: IPJ NEAMȚ

BULETIN DE PRESĂ 19 IUNIE

Intervenții  salvatoare ale unui echipaj format din polițist și un jandarm

La data de 18 iunie a.c., în jurul orei 17:50, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, un bărbat intenționează să se sinucidă în zona podului care traversează râul Moldova, în afara localității Horia.

La fața locului au fost direcționate patrule din cadrul Poliției municipiului Roman și Secției de Poliție Rurală Dulcești.

În zona de ieșire de pe podul rutier, ce traversează râul Moldova, patrula formată din Agent șef principal de poliție Cănărău Ioan din cadrul Poliției municipiului Roman și Sergent major Căuş Gabriel din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău au identificat persoana în cauză, un bărbat de 30 de ani, din localitatea Horia, care prezenta semne vitale.

Cei doi au așezat persoana într-o poziție sigură, tăind șnurul cu care aceasta se spânzurase.

Echipajul medical sosit la fața locului a preluat victima, acesta fiind transportată la o unitate medicală, pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.

***

La aceeași dată, același echipaj de ordine publică au identificat o minoră de 5 ani, din Cordun, care se rătăcise de părinții săi în zona Parcului din Municipiul Roman.

Intervențiile prompte ale acestora au dus la salvarea vieții unei persoane și prevenirea unei situații de risc în cazul minorei de 5 ani.

Felicitări dragi colegi!

 

Acțiuni pentru verificarea modului de executare a serviciului de pază

În noaptea de 17 spre 18 iunie a.c., polițiștii de ordine publică, din mediul urban și rural, au acționat pe linia verificării modului de executare a serviciului de pază, la unitățile asigurate cu pază umană, din județul Neamț.

Polițiștii au verificat peste 160 de obiective la care este obligatorie organizarea unui dispozitiv de pază.

Cu această ocazie a fost verificată respectarea consemnului general și particular al postului de pază, fiind realizate și testări ale respectării timpilor de intervenție, fiind verificați, în total, aproximativ 190 de agenți de pază.

La obiectivele verificate au fost constatate 32 deficiențe, constând în lipsa planului de pază, a dotărilor sau portul incomplet al uniformei sau dotărilor, necunoașterea consemnului general și particular al postului.

De asemenea, un agent de  pază a fost găsit de polițiști dormind iar altul sub influența băuturilor alcoolice, fapt pentru care au fost sancționați contravențional conform Legii 333/2003.

Totodată, polițiștii au aplicat alte 50 de sancțiuni contravenționale, pentru abateri rutiere sau pentru încălcarea altor norme de conviețuire socială, fiind depistată în flagrant o infracțiune la regimul rutier, reținute 2 permise de conducere și retras un certificat de înmatriculare.

 

10  infracțiuni depistate in flagrant de polițiștii rutieri, în timpul unui maraton de 8 ore

La data de 17 iunie a.c., în cadrul acțiunii ROADPOL “Alcohol & Drugs”, polițiștii rutieri din Neamț au desfășurat activități de constatare și sancționare a conducătorilor de vehicule care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Pe parcursul desfășurării acestui maraton, peste 450 de persoane au fost testate cu aparatele etilotest și drugtest.

În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 50 de sancțiuni contravenționale, conform O.U.G. 195/2002R, pentru nerespectarea normelor rutiere.

Polițiștii au reținut, în vederea suspendării, 9 permise de conducere, dintre care 5 pentru alcool și 4 pentru depășirea vitezei legale.

De asemenea, au fost constatate 10 infracțiuni la regimul rutier, 8 dintre acestea pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. Concentrațiile înregistrate de aparatul etilotest au fost cuprinse între 0,07 și 1,43 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii vor continua activitățile pe linie rutieră și în perioada următoare, în vederea depistării conducătorilor auto care încalcă normele legale, precum și pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente.

 

Bănuit de tâlhărie calificată, reținut de polițiști

La data de 18 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman sau fost sesizat prin apel 112 cu privire la faptul că un minor de 12 ani a fost victima infracțiunii de tâlhărie.

Din cercetările efectuate până în prezent a reieșit că, în timp ce minorul de 12 ani, se afla împreună cu un alt minor de 12 ani, ambii din Roman, în fața unui imobil din municipiul Roman, ar fi fost amenințat cu acte de violență de un minor de 14 ani, care folosindu-se de un obiect tăietor-înțepător, i-ar fi solicitat banii pe care acesta îi deține asupra sa, deposedându-l de suma de 35 de lei.

Minorul a fost condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor.

În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.

Cel în cauză a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita.

 

Acțiuni pentru prevenirea evenimentelor rutiere și a infracționalității stradale

În perioada 16-18 iunie a.c., polițiștii rutieri și de ordine publică s-au aflat permanent în teren, desfășurând acțiuni punctuale pentru prevenirea evenimentelor rutiere și a faptelor cu violență.

În noaptea de 17 spre 18 iunie a.c., în intervalul orar 22:00 - 04:00, polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Crăcăoani, împreună cu jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț au acționat, pe raza de competență a secției, pe linia prevenirii şi combaterii infracționalității stradale, a faptelor cu violență, precum și pentru reducerea riscului rutieri.

Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare 6.000 de lei, fiind reținut un certificat de înmatriculare.

***

La data de 18 iunie a.c., între orele 10:00-16:00 polițiștii Secției de Politie Rurală Dulcești au acționat pentru reducerea numărului şi consecințelor accidentelor de circulație.

Pe timpul desfășurării acțiunii au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale la O.U.G. 195/2002 în valoare de 2.300 lei, 3 sancțiuni la Legea 132/2017 în valoare de 3.000 lei şi o sancțiune Legea 38/2010 în valoare de 1.000 lei, fiind reținute 5 certificate de înmatriculare şi 3 seturi de plăcuțe de înmatriculare.

***

La data de 18 iunie, în intervalul orar 16:00-22:00, polițiștii Secției de Politie Rurală Săbăoani, au desfășurat o acțiune preventivă, privind creșterea gradului de disciplină rutieră pe linie de consum de alcool, în rândul conducătorilor auto şi de menținere a ordinii şi liniștii publice.

Pe timpul desfășurării acțiunii a fost depistată în  flagrant o infracțiune de conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau altor substanțe, fiind reținut un permis de conducere , două certificate de înmatriculare.

Totodată polițiștii au aplicat  un număr de 5 sancțiuni contravenționale la Legea 61/1991 în valoare de 2.200 lei şi un număr de 14 sancțiuni contravenționale la O.U.G. 195/2002 în valoare de 1.305 lei.

Galerie foto