18 Octombrie 2023Sursa: IPJ NEAMȚ

BULETIN DE PRESĂ 18 OCTOMBRIE

Cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune

În data de 17 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț au fost sesizați, de către o femeie în vârstă de 30 de ani, din Piatra-Neamț, cu privire la faptul că a fost victima unei înșelăciuni.

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că, la data de 20 august a.c., persoana vătămată, ar fi comandat de la o persoană pe care o cunoscuse prin intermediul unei aplicații de socializare, îmbrăcăminte pentru bebeluși, în valoare de 300 de lei, efectuând plata în contul beneficiarului, urmând ca persoana respectivă să-i trimită produsele prin curier, fapt care nu ar mai fi avut loc.

***

La data de 17 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către o femeie în vârstă de 34 de ani, din aceeași localitate, cu privire la faptul că persoane necunoscute au înșelat-o.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, în data de 14 octombrie a.c., persoana vătămată ar fi găsit pe o platformă de vânzare produse, un anunț cu privire la vânzarea mai multor bijuterii din argint, la prețul de 350 de lei.

Aceasta ar fi contactat vânzătorul pentru a le cumpăra, iar la primirea coletului, ar fi constatat faptul că bunurile primite nu corespund descrierii celor din anunț.

În ambele cauze polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune.

***

Pentru a preveni infracțiunile de înșelăciune polițiștii vă adresează câteva recomandări:

Înainte de a cumpăra produse sau servicii on-line, de la persoane necunoscute, verificați-le autenticitatea. Puteți căuta recenzii sau feed-back despre vânzător sau persoana în cauză, în special în comunități on-line sau pe site-uri specializate.

Asigurați-vă că citiți cu atenție detaliile anunțurilor și descrierile produselor. Comparați prețurile, deoarece prețurile prea bune pentru a fi adevărate și informațiile vagi pot fi semne de înșelăciune.

Înainte de a face o tranzacție, comunicați în detaliu cu vânzătorul. Adresați întrebări specifice și solicitați imagini sau detalii suplimentare pentru a vă asigura că produsul corespunde descrierii.

Solicitați întotdeauna o factură sau chitanță pentru orice tranzacție și păstrați-le.

Dacă deveniți victima unei înșelăciuni, anunțați poliția și platforma de pe care ați achiziționat produsele.

În general, atunci când faceți cumpărături on-line sau întâlniți persoane necunoscute prin intermediul aplicațiilor de socializare, este important să fiți precauți și să adunați cât mai multe informații, înainte de a face orice tranzacție sau angajament financiar.