10 Martie 2023Sursa: IPJ Neamț

BULETIN DE PRESĂ 10 MARTIE

Update/Bănuiți de furt calificat, reținuți de polițiști

La data de 9 martie a.c., cei doi tineri au fost prezentați instanței de judecată, fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

data de 26 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sagna au fost sesizați, de către un bărbat de 39 de ani, din Buruienești, cu privire la faptul că, persoane necunoscute i-au sustras mai multe bunuri, dintr-un imobil din aceeași localitate.

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, autori necunoscuți, ar fi pătruns prin efracție, în imobilul bărbatului de 39 de ani, care se afla plecat în afara țării, de unde ar fi sustras un laptop, mai multe scule electrice și sticle cu băuturi alcoolice, producând un prejudiciu de aproximativ 12.000 de lei.

La data de 8 martie a.c., polițiștii au identificat și depistat persoanele bănuite de comiterea faptei, doi tineri, ambii de 22 de ani, din Doljești.

Totodată, în urma activităților desfășurate de polițiștii Secției de Poliție Rurală Sagna, față de cei doi tineri a fost extinsă urmărirea penală și în alte cauze, stabilindu-se că în perioada 5-28 februarie a.c., aceștia  ar fi pătruns prin efracție într-un număr de 7 imobile de pe raza localității Doljești, de unde ar fi sustras bani, scule electrice și aparatură electronică.

Prejudiciul total de aproximativ 35.000 lei, care a fost recuperate parțial de polițiști.

În baza probatoriului administrat, la data de 8 martie a.c., față de cei doi tineri a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat.

Transporta material lemnos fără documente legale

La data de 9 martie a.c., în jurul orei  09:30, polițiștii Secției de Poliție Rurală Crăcăoani au depistat în localitatea Ghindăoani, o autoutilitară, condusă de un bărbat, din Bălțătești, care transporta aproximativ 3,5 m.c. lemn de foc, fără documente legale.

Conducătorul auto, a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor legislației silvice, fiind dispusă confiscare faptică a materialului lemnos transportat, care a fost predat în custodia Ocolului Silvic Văratec.

Acțiune pentru prevenirea evenimentelor rutiere, generate de consumul de alcool sau droguri

În perioada 9 martie a.c., ora 18:00 – 10 martie a.c., ora 02:00, polițiștii Serviciului Rutier Neamț, împreună cu reprezentați din cadrul Centrului de Prevenire,  Evaluare şi Consiliere  Antidrog  Neamț au acționat în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea producerii accidentelor rutiere.

Polițiștii rutieri nemțeni au acționat, în principal, pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive. 

Pe de altă parte, activitățile s-au desfășurat și în scop informativ-preventiv, una dintre activitățile desfășurate de specialiștii Centrului de Prevenire,  Evaluare şi Consiliere  Antidrog  Neamț a constat în aplicarea unui chestionar, în vederea realizării un studiu privind consumul de substanțe psihoactive în rândul conducătorilor auto din România. Menționăm că datele furnizate în cadrul studiului sunt anonime și confidențiale, fiind colectate doar în scop statistic, iar rezultatele vor sta la baza elaborării proiectelor de prevenire în domeniu.

În cadrul acțiunii, polițiștii au aplicat 34 de sancțiuni contravenționale conform O.U.G.195/2002, pentru abateri la regimul rutier, dintre care 3 pentru conducătorii auto depistați conducând sub influența alcoolului.

Au fost efectuate 12 testări drug test și 349 de testări cu aparatul etilotest, fiind reținute 10 permise de conducere.

De asemenea, pe timpul desfășurării acțiunii au fost constatate 7 infracțiuni, respectiv patru conducători auto au fost depistați conducând sub influența alcoolului, cu concentrații cuprinse între 0,41 și 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat,  un conducător auto a fost depistat conducând sub influența substanțelor psihoactive, respectiv canabis și alți doi conducători auto au fost depistați de polițiști conducând, deși aveau exercitarea dreptului de a conduce suspendată.

Acțiunile preventive si combative privind consumul de alcool și substanțe psihoactive la volan vor continua și în perioada următoare.

Galerie foto