10 Octombrie 2023Sursa: IPJ NEAMȚ

ASIGURAREA CLIMATULUI DE SIGURANȚĂ PUBLICĂ ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI PE DRUMURILE PUBLICE DIN JUDEȚUL NEAMȚ

La începutul anului 2023 au fost elaborate cele trei programe de prevenire a infracționalității, programe transpuse la nivel local, după cum urmează:

Programul local de prevenire a violenței domestice

Programul local de prevenire a criminalității informatice și

Programul local de prevenire a victimizării minorilor,

Programul local de prevenire a violenței domestice are ca scop diminuarea riscului victimal în rândul persoanelor potențiale victime ale infracţiunilor de violenţă comise în mediul familial.

În cadrul acestui program, în primele 9 luni ale anului 2023 au fost desfășurate 39 de activități preventive la care au participat aproximativ 450 de beneficiari.

Programului local de prevenire a criminalității informatice urmărește prevenirea fraudelor comise prin sisteme informatice și mijloace de plata electronice,  prevenirea atacurilor cibernetice, prevenirea infracțiunilor contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice, prevenirea pornografiei infantile și a victimizării minorilor în mediul online.

În primele 9 luni la nivelului județului Neamț au fost desfășurate 43 de activități de care au beneficiat un număr de aproximativ 1.650 de persoane.

Programului local de prevenire a victimizării minorilor pune accent pe prevenirea disparițiilor/ plecărilor voluntare, prevenirea agresiunilor sexuale și prevenirea victimizării minorilor la infracțiunile de trafic ( trafic de droguri și trafic de persoane).

În cadrul acestui program, în primele 9 luni ale anului 2023 au fost desfășurate 81 de activități preventive la care au participat aproximativ 3.500 de beneficiari.

În afara priorităților naționale de prevenire sunt permanent desfășurate activități pentru prevenirea faptelor de lovire sau alte violențe sau a infracțiunilor contra patrimoniului   ( furturi din locuințe, furturi din autoturisme, etc).

SIGURANȚA ȘCOLARĂ

În vederea asigurării unei bune desfășurări a procesului de învățământ, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat  acțiuni în care au fost antrenate și celelalte structuri din cadrul M.A.I., cu atribuții în domeniu, pe linia prevenirii violenței în mediul școlar, consumului de droguri,  absenteismului școlar și a altor fapte antisociale.

Totodată, în cursul anului 2023, până în prezent au fost desfășurate activități în cadrul a patru campanii, după cum urmează:

  • Campania pentru prevenirea violenței și a bullying-ului în cadrul unităților de învățământ din județul Neamț.
  • Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar derulată la nivel național.
  • Campania pentru prevenirea cyberbullying-ului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violarea vieții private.
  • Campania de prevenire a faptelor cu violență și de prevenire a consumului de droguri în unitățile de învățământ de pe raza jud. Neamț.

Au fost desfășurate 172 ședințe de prevenire-instruire cu elevii  atât în mediul urban, cât și în mediul rural, cu un număr total de aproximativ 9.700 de elevi participanți.

Cu ocazia activităților desfășurate, cadrele Biroului Siguranță Școlară au aplicat un număr de 9 sancțiuni contravenționale și au propus suspendarea activității unui agent economic pentru 30 zile pentru comercializare produse din tutun și băuturi alcoolice către minori.

În ceea ce privește criminalitatea sesizată în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ, în primele 9 luni ale anului 2023 au fost sesizate 33 infracțiuni, din care 25 infracțiuni sesizate în mediul urban, iar în mediul rural 8 infracțiuni.

Dintre cele 33 infracțiuni sesizate, 6 (5 loviri și 1 furt) au avut loc în zona adiacentă a unităților de învățământ iar 27 în incinta acestora.

Comparativ cu primele 9 luni ale anului 2023, se constată o scădere a infracțiunilor sesizate de la 63 de infracțiuni la 33 infracțiuni (-30 infracțiuni - 47%).

Principalele infracțiuni sesizate sunt : loviri sau alte violențe 15 fapte (-21 ), furt 6 fapte (-3) , amenințare 2 fapte (+1)

 

SIGURANȚA RUTIERĂ

În perioada analizată, în judeţul Neamţ s-au produs 476 accidente de circulaţie (+9), soldate cu 29 persoane decedate (0), 89 rănite grav (+30) şi 539 rănite uşor (+7).

În funcţie de consecinţe, situaţia se prezintă astfel : 99 de accidente grave (+19), soldate cu 29 persoane decedate (0), 89 rănite grav (+30) și 55 rănite uşor (+26) și - 377 accidente uşoare (-10), soldate cu 484 răniţi uşor (-19).

În funcție de locul producerii, situația accidentelor grave se prezintă astfel :

Pe drumurile naţionale s-au produs 34 accidente grave (34.34 %  din numărul accidentelor grave), soldate cu 17 persoane decedate, 30 rănite grav şi 25 rănite uşor.

Pe drumurile județene și comunale s-au produs 41 accidente grave (41,41 %  din nr. accidentelor grave), soldate cu 11 persoane decedate, 35 rănite grav şi 24 rănite uşor.

În perioada analizată, pe raza județului Neamț s-au produs 23 accidente mortale de circulație (23,23 % din numărul accidentelor grave), soldate cu 29 persoane decedate, 8 rănite grav şi 20 rănite uşor.

De remarcat  este faptul că în primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul județului Neamț nu au fost  înregistrate accidente rutiere având drept cauză conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.

Pentru combaterea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane aflate sub influenţa substanţelor psihoactive, în primele 9 luni ale anului 2023, Serviciul Rutier Neamţ a organizat un număr de 36 acţiuni tematice.          

În cadrul activităților desfășurate pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența substanțelor interzise, în perioada analizată au fost efectuate un număr de 438  testări cu cele două aparate DrugTest din dotare, fiind constatate un număr de 36 infracțiuni.

De asemenea, în perioada analizată, a fost constatată 1 infracțiune de Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, în cazul unui conducător auto pentru care aparatura specifică indica prezența substanțelor interzise.

 

COMBATEREA INFRACȚIONALITĂȚII ECONOMICE ȘI A DELICTELOR SILVICE

INFRACȚIONALITATE ECONOMICĂ

În domeniul infracționalității economice, în primele 9 luni ale anului în curs au fost soluționate 302 dosare penale, 61 pentru fapte de evaziune fiscală și 3 pentru fapte de contrabandă.

În 37 cauze a fost efectuat referat de terminare a urmăririi penale, pentru 13 fapte de evaziune fiscală , 2 fapte de contrabandă , fiind întocmite un număr de 18 rechizitorii, 10 pentru fapte de evaziune fiscală, fiind efectuate 9 declinări către Direcția Națională Anticorupție , 7 către alte unități de parchet.

Au fost propuse 10 măsuri preventive, în  8 cazuri fiind dispusă măsura controlului judiciar  și în 2 măsura arestului preventiv.

Total prejudiciu recuperat în primele 9 lunie = 2.877.710 lei, din care

 -conform art. 10 din Legea 241/2005 R = 2.173.510 lei;

 -în numerar/cont bancar = 234.890 lei;

 -alte bunuri mobile/imobile = 133.400 lei;

 -alte prejudicii recuperate = 335.910 lei.

În domeniul corupție, achiziții publice, instituții bugetare  au fost desfășurate 2 acțiuni la nivel local, fiind înregistrate 53 dosare penale și soluționate același număr, respectiv 53 din care 3 prin R.T.U.P., 9 cauze au fost declinate la D.N.A., 7 cauze declinate la alte unități de parchet pentru fapte de corupție  iar 34 dosare penale în care s-au finalizat acte procedurale în baza ordonanței de delegare a procurorului.

În domeniul construcții și materiale de construcții a fost desfășurată o acțiunie la nivel local, fiind înregistrate 34 dosare penale și soluționate 37, din care 11 prin R.T.U.P.,  cu un prejudiciu recuperat în cursul perioadei de 2.275.000 lei, din care conform  art. 10 din Legea 241/2005 R  = 2.074.000 lei.

În domeniile mediu, materiale reciclabile și silvicultură au fost desfășurate un număr de 9 acțiuni la nivel local, fiind înregistrate 21 dosare penale și soluționate 8. Prejudiciu total reținut în actul de sesizare a fost în valoare 32.000.000 lei, fiind dispuse 2 măsuri de arest preventive.

În domeniile mărfuri agroalimentare, turism și forță de muncă: au fost desfășurate un număr de 2 acțiuni la nivel local, fiind înregistrate 23 dosare penale și soluționate 17. Totodată, în acest domeniu au fost aplicate un număr de 55 de contravenții, din care 55 pentru nerespectarea dispozițiilor O.U.G. nr. 28 din 1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale în valoare de  358.000 lei.

În domeniul investigațiilor financiare  pentru combaterea cu succes a fenomenului criminalității  economico-financiare și pentru identificarea produselor infracțiunii și aplicarea măsurilor asigurătorii, organele de cercetare penală efectuează investigații financiare în cadrul a două dosare penale complexe privind infracțiuni de evaziune fiscal și înșelăciune, cu prejudicii cumulate aduse bugetului de stat de peste 7.000.000 de lei.

În domeniul fraudei economico-financiare, metodologia investigării acestui fenomen infracțional presupune colectarea, compararea, coroborarea și analizarea tuturor informațiilor disponibile în vederea identificării, urmăririi bunurilor și instrumentelor obținute sau folosite la săvârșirea de infracțiuni, în vederea confiscării acestora.

În domeniul contrabandă și fraude vamale  au fost desfășurate 4 acțiuni la nivel local, fiind înregistrate 4 dosare penale, 3 dosare penale fiind soluționate. Valoarea măsurilor asigurătorii dispuse este de 44.000 de lei, fiind indisponibilizate un număr de 62.440 de țigarete. Totodată au fost indiponibilizate bunuri în valoare de 37.464 de lei, fiind aplicată o sancțiune contravențională la legea 227 din 2015 în valoare de 20.000 lei.

Pe domeniul proprietate intelectuală au fost desfășurate 5 acțiuni la nivel local, fiind constatate un număr de  6 infracțiuni, fiind indisponibilizate bunuri în valoare de  15.349 de lei. Totodată au fost indiponibilizate bunuri în valoare de 37.464 de lei, fiind aplicate 14 sancțiuni contravenționale la legea 8 din 1996 în valoare de 16.000 lei.

Exemplu semnificativ:

La data de 26.09.2023, efective ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare un număr de patru mandate de percheziție domiciliară, în dosarul penal nr. 337/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals informatic, toate în formă continuată.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că o societate comercială cu sediul social pe raza orașului Târgu-Neamț, cu obiect de activitate în domeniul managementului deșeurilor reciclabile, a indus în eroare mai mulți operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității de la producători, prin raportarea ca fiind reciclate în numele acestora, a unor cantități de deșeuri de ambalaje, folosind mai multe înscrisuri care atestau achiziția deșeurilor de la persoane fizice și juridice, cu scopul încasării contravalorii unor servicii de colectare și reciclare neprestate.

Prin săvârșirea faptelor a fost indusă în eroare Administrația Fondului pentru Mediu cu privire la îndeplinirea obiectivelor anuale de reciclare, cu scopul sustragerii de la plata penalităților datorate ca urmare a neîndeplinirii acestora,  prejudiciul estimat fiind de 32.000.000 lei.

În cauză, după efectuarea perchezițiilor domiciliare și audierea persoanelor implicate în activitatea infracțională, organele de cercetare penală au dispus reținerea numiților A. I. și L. A, primul în calitate de administrator de fapt al societății comerciale iar secundul în calitate de complice al acestuia. Ulterior Tribunalul Neamț, în baza propunerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, a dispus arestarea celor doi.

 

DELICTE SILVICE

Judeţul Neamț deține o suprafață de  262.509 ha de fond forestier, din care 180.091 ha fond forestier proprietate publică și 82.418 ha proprietate privată .

În primele 9 luni ale anului în curs, în colaborare cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilităţi în acest domeniu de activitate, au fost sesizate un număr de 277 infracţiuni silvice ( +36 fapte) și un număr de 438 contravenții la Legea nr. 171 din 2010 în  valoare totală de 778.800 lei, fiind luate măsuri complementare de confiscare pentru volumul total de  3192,47 m.c. material lemnos ( +1.839,74  ), în valoare totală de 1219,08 mii lei.

În ceea ce privește constatările pe linie contravențională în domeniul silvic, din cele 438 contravenții constate, 434  au fost constatate de structurile de ordine publică , după cum urmează :

Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol: 109 contravenții în valoare de 372 mii lei, (+19) ;

Secția de Poliție Rurală nr. 12 Bicaz : 81 contravenții în valoare de 171 mii lei (+50) ;

Secția de Poliție Rurală nr. 8 Români : 37 contravenții în valoare de 32 mii;

Secția de Poliție Rurală nr. 4 Târgu Neamț : 33 contravenții în valoare de 52 mii lei (-7, dar + 28,88 la volum);

Secția de Poliție Rurală nr. 10 Dulcești: 27 contravenții în valoare de 19,5 mii lei (+10 );

Secția de Poliție Rurală nr. 6 Ștefan cel Mare: 24 contravenții  în valoare de 48 mii lei (+19 ) ;

În primele 9 luni ale anului 2023 s-a procedat la ridicarea în vederea confiscării, conform art. 68, alin.2^2 din Legea 46 din 2008 a unui număr de 5 ansambluri auto.

În cele 9 luni ale anului în curs activitățile desfășurate de polițiști s-au concretizat în :

-Planuri de acțiune organizate = 69

- Controale executate pe linie silvică = 1.155

- Obiective verificate  = 2.466

- Mijloace de transport = 2.289

948 dosare penale în domeniul silvic aflate în lucru la nivelul celor 9 luni