30 Martie 2024Sursa: IPJ NEAMȚ

Aplicația eDAC va fi folosită de polițiști pentru verificarea documentelor de identitate

În contextul aderării României la spațiul Schengen, începând cu data de 31 martie a.c., a fost operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.

Aplicația eDAC va fi folosită de structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru stabilirea identității persoanei și verificarea eventualelor mențiuni, cu privire la aceasta.

Noua aplicație va fi folosită de pe dispozitive mobile sau tablete, de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din instituție sau la ghișeele destinate publicului.

Aplicația permite realizarea interogării în două moduri:

Scanarea automată a documentelor de identitate (carte de identitate, pașaport)

Introducerea manuală a datelor de identitate

În situația în care persoana legitimată conduce un vehicul, pentru verificarea acestuia se va introduce manual datele solicitate de aplicație.

Utilizând aceste dispozitive mobile, aplicația va compara datele prezentate cu cele existente în bazele de date și va afișa imediat informații relevante din punct de vedere al acțiunilor poliției, necesare îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.

Totodată, aceștia vor putea accesa în aplicație și fotografia persoanei, pentru a realiza o comparație cu persoana verificată.

În cazul în care sunt constatate anumite probleme, persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție pentru verificări suplimentare și aplicarea prevederilor legale incidente.

Menționăm că aceste verificări se realizau și până în prezent, prin folosirea altor mijloace tehnice (stații TETRA).

Galerie foto